Melih Bayram Dede

DERGİBİ’NİN ÖYKÜSÜ

Ocak 1999’da yayınlanmaya başlanan Dergibi’nin öyküsünü kurucusu Melih Bayram Dede şöyle anlatıyor:

Takvimlerin 1998 yılı Aralık ayının son haftasını gösterdiği günlerde, internette bir edebiyat sitesi, benim tanımımla “Dergi gibi bir şey” çıkarmayı planlıyor ve bu “dergi gibi” şeye isim arıyordum. Bu konuyu, Mehmet Şeker’e açtığımda, şöyle dediğimi hatırlıyorum: “İnternette dergi gibi bir şey çıkarmayı düşünüyorum. Ama öncelikle bir isim bulmamız gerek!”.

Böyle bir girişten sonra Mehmet Şeker’den cevap geldi:

“Adı Dergibi olsun!”

Bu çok güzel bir isimdi. Hemen kabul ettim.

Şimdi zaman zaman düşündüğümde, “Dergibi” adının ne kadar isabetli bir karar olduğunu tekrar anlıyorum.

İşte Dergibi böyle doğdu. Türkiye internetinde ilklerden oluşu nedeniyle büyük ilgi gördü. Basında, özellikle de gazetelerin kültür sayfalarında haber oldu. Televizyonların internet programlarında yer verildi.

İlk etapta basılı dergilerde ürün yayınlayan dostlarımız, internette yayınlanan bir dergiye ürün vermekte çekingen davrandılar. İnternet onlara göre, yeni ve yabancıydı. Bir görüşe göre de, “suya yazılan yazı”dan farksızdı. Bu ve bunun gibi nedenlerden ötürü gereksiz de olsa, “İnternette edebiyat olur mu?” tartışmalarına şahit olduk. Zaman zaman bu tartışmalara Dergibi’den biz de katıldık.

Daha sonraları, internette edebiyata soğuk bakanların da, ürünlerini internette yayınlanan ve Dergibi’yi model alarak oluşturulan sitelerde yayınladıklarını gördük, mutlu olduk.

Aradan geçen yıllarda ise, büyük mesafe katedildi. Yeni edebiyat siteleri açıldı. Bunların kimi e-dergi, kimi ise edebiyat arşivi niteliğindeydi. Dergi formatında siteler kadar arşiv niteliğinde sitelere de ihtiyaç var kuşkusuz. Yine de biz şiir ve şair özgeçmişi arşivleyen sitelerden çok, yeni ürünler yayınlayan “dergi” formatında yayın yapan sitelerin sayısının artmasını tercih ediyoruz. Böylelikle, edebiyatta bir okul görevi gören basılı dergilerin misyonuna sahip sitelerin varolması sağlanabilir.

Ürün yayınlayan bir site olan Dergibi, yeni bir döneme girdi. Dergibi’nin bundan sonraki gelişimini/öyküsünü yaşayarak, birlikte göreceğiz.

EDİTÖRLER

Ali Ömer akbulut: aliomerak@gmail.com
Cahid Efgan Akgül: cahidefgan@gmail.com
Yunus Nadir Eraslan: yunusnadir@gmail.com

Bize Yazın

Çok Okunanlar

  • All Post
  • Adem Ağacı
  • Alıntı
  • Anlatı
  • Ara-lık
  • Beyaz haber
  • Buhara'dan Gelen Adam
  • Çay Molası
  • Çevgan
  • Çeviri şiir
  • Çocuk
  • Çöl Vaazları
  • Değini
  • Deneme
  • Dergi
  • Eleştiri
  • Genel
  • Gezi-Anı
  • Göz-lük
  • Günlük
  • Haber
  • Haiku
  • Hayatı Hakikiyye Sahneleri
  • Kitap
  • Kısa Kısa Söyleşi
  • Kusurlu Yazılar
  • Mavi Kalem
  • Mürekkep Lekesi
  • Öykü
  • Öykü Mahzeni
  • Röportaj
  • Şiir
  • Sinema
  • Söz Misali
  • Üryan Soruşturma
  • Üryan Söylenişler
  • Yazıyorum Öyleyse Varım
Edit Template

Serçelerin Şarkısı

Kahvaltısını yaptı, eşinin hazır olduğunu görünce seslendi.
-Bırakayım seni.
-Olur, geciktim zaten.
Arabaya bindiler, şehrin sabah trafiği tüm boğuculuğu ile üzerine geliyor gibiydi.
-Sıkılıyorum ya, şu hale bak.
-Büyükşehirde yaşıyoruz, bu normal ama sen son zamanlarda çok sıkılıyorsun.
-Yaz tatili, büyük kentte azap gibi geliyor bana.
-Bir ay sonra izin alırım, bir yerlere kaçarız.
-Ben kaçmak değil yaşamak istiyorum.
-Beni bırakınca ne yapacaksın?
-Şehirden uzaklaşmak istiyorum bu gün, bakalım.
-Yazacak mısın?
-Duruma bağlı, seyredip düşüncelere dalmak daha yaşanası geliyor.
-Dikkat et, bir şeyler yemeyi unutma, çıkışta görüşürüz.

Sağa yanaştı, eşi indi, şirkete girene kadar izledi, tekrar trafiğe karıştı. Nereye gideceğine dair fikri yoktu, arabayı akışına bıraktı.

Trafik sağlı sollu, ağır ağır ilerliyordu. Sıkıntısını gidereceğini umarak, sevdiği albümlerinden birini koydu, içerinin havasını değiştirmesi için parfüm sıktı. Trafikteki insanlara odaklandı. Araçtaki insanları gözlerken, çoğunun elindeki telefona takıldı.

-İnsanlar ne de hızlı yaşıyorlar, çok şeyi aynı anda yaşamak ama hiç birinin tadını alamamak, sonunda hissiz ‘’şey’’ olarak hayatı bitirmek, şehir dedikleri bu.

Yoğunluğun azalması ile daha da hızlandı, aklına nehir kenarına epey zamandır uğramadığı geldi, uzak olsa da oraya doğru sürdü arabayı. Şehrin son evlerini geçince yol daralıyordu ama iki taraftan yola uzanan ağaçlar, başka bir hayatı anlatıyordu görenlere. Yolun tadını çıkarmak için hızını azalttı, camları açtı, birkaç kare yakalayabilmek umuduyla fotoğraf makinesini çıkarıp doğaya odaklandı.

İnsanı canlandırıyordu gördükleri, bir tarafta yeşilin tüm tonları ile yüreğe uzanan güzellikleri, diğer tarafta gökyüzüne uzanan betonlar. Kırk elli yıl önceki şehirlerin ve ona bağlı yaşamların hikayesi ile, şu an insanların betondan kutulara hapsolmuş esaretini düşündü. Sıkıntıların sebebinin doğru yerde aranmadığı, insanların gitgide daha çok boğulduklarını fark etmedikleri geldi aklına. Demire ve betona sahip olmak için koşturuyordu insanlar. Bu güzellikleri belgesellerde izledikleri için, çok uzakta zannediyorlardı.

Bu düşüncelerle yolculuk ederken, birkaç fotoğraf da çekmişti. Asfalt yoldan sapınca hızını daha da düşürdü. Varmak istediği alan tüm ihtişamı ile görünürken, etrafta hiç kimsenin olmaması sevindirdi. Arabayı söğüt ağaçlarının altına park etti, indi, nehrin sesi kulaklarına doluverdi.

-İşte bu ya, yaratana ve hissettirene şükür olsun.

Temiz havayı içine çekerken, sabah serinliği bedenini okşuyordu. Çayırlar söğüt ağaçları ile süslenmişti adeta. Çantayı aldı, yürüdü. Sabah esintisi ile yapraklar dans ediyor, kuşlar cıvıltıları ile eşlik ediyordu. Havayı soluyarak nehre yaklaştı, suyu görünce içten içe sevinci arttı. Söğüt ağaçlarının dallarını nehre doğru uzatması, kenardaki otların alabildiğine büyümesi, insan eli değmediğini her halinden belli ediyordu. Çantayı koydu, nehrin kenarında adımlayıp tadını çıkarırken, birkaç kare fotoğraf çekti. Ayakkabılarını çıkarıp, paçalarını sıyırdı, suya girdi, buz gibi olmasına aldırmadı, içinde bekledi. Soğukluğunu tüm vücudunda hissederken, gözlerini kapattı, şehrin yükünden sıyrılıyordu sanki. Kuşların ve suyun şarkısını dinledi uzun süre. Terapi gibi gelmişti, çıktı, söğüdün altına oturdu, suyun nazlı nazlı akarken etrafa verdiği canlılığı gözledi.

Etrafta gördükleri gönlünü okşarken, suyun kenarında serçelerin hareketliliği dikkatini çekti. Hızla geliyor, tedirgin hareketlerle su içip, kanatlarını suya sokuyorlar, birkaç kanat çırpması ile kurulanıp, söğüt ağaçlarında kayboluyorlardı. Tam bir sabah neşesi ve eğlencesine tanıklık ediyordu. Cıvıltılarından, aralarında kurdukları iletişimi anlamaya çalıştı. Kendilerince bir hayatları, yuvaları ve besledikleri yavruları vardı.

Çantasını açtı, yazmak için kağıt kalem çıkardı. Kelimeler cümlelere dizilirken, doğanın insan ruhuna yansımalarını döktü yazıya. Yazdıkça açıldı, yüreğinde biriktirdiklerini sıraladıkça rahatladı. Sabahki sıkıntısını atmış, yaşadıkları ile rahatlamıştı. Yazarken ara sıra başını kaldırıp etrafı seyrediyor sonra tekrar yazmaya devam ediyordu. Kağıdı ve kalemi kenara koyarken, ne kadar süre geçtiğini bilemedi, başını ağaca yasladı, gözlerini kapattı, seslerin neşesine bıraktı bedenini ve ruhunu.

İçi geçmişken, alnına düşen bir şey uyandırdı. Afalladı, ağaçlara sonra etrafa bakındı, kucağında minik bir kuşun korku dolu sesi ile durumu fark etti. Yuvasından düşen yavru serçeyi parmakları ile aldı, avucunun içine koydu. Onunla, küçük bir bebeği tutuyor gibi konuştu. Tüyleri çıkmamış yavru, korku ile titrerken, cılız sesini duyurmaya çalışıyordu. Annesinin dallar arasında oradan oraya, çığlıklar içinde uçtuğunu görünce, yavruyu bir an önce yuvasına koyması gerektiğini anladı.

Ayağa kalktı, yavruyu sol avucuna aldı, yuvanın uç noktada olduğunu görünce, nasıl ulaşacağını hesapladı. Ağaçlara inip çıkan birisi olmadığı için zorlanacağını hissetti ama yavruyu annesiyle buluşturmalı idi. Annesinin yuvaya götürebilme ihtimalini düşündü, böyle bir şeyin olup olmadığını bilmiyordu. Yavruyu bırakıp giderse başına kötü şeyler gelebilirdi.

Söğüt ağaçlarının ihtişamlı salınmalarına karşın, ağırlığa dayanmadığını biliyordu. Yuvanın nehre doğru sarkmış, güçsüz bir dal üzerinde olduğunu görünce, kolay olmayacağını anladı. Yavaşça çıkmaya başladı, yavruyu incitmemek için gayret sarf etmesi, işi zorlaştırıyordu. Tek elle ağacı kavraması zor oluyor, dengeyi kurmak için çabalıyor, yer yer sürtünüyordu. Yavruyu yuvasına koyma kararlılığı, sık sık dinlenmesini gerektiriyordu. Anne kuş, yakın dallar arasında çığlık çığlığa uçarken, yavrunun sesi daha da artmıştı. Yaklaşınca, yuvanın bulunduğu dalın kendisini tartmayacağını fark etti, yan tarafta daha kalın olan daldan uzanmanın yerinde olacağını düşündü. Sürtünerek ilerlerken, dalın aşağıya sarkması korkutuyordu. Terliyor, ister istemez sıkıntısı artıyordu.

Yuvaya yaklaştığında iki yavru daha görünce sevindi. Güç bela yuvaya uzandı, yavruyu yavaşça bıraktı. Anne kuşun çığlıkları devam etse de biraz izlemek istedi. Yavrular birbirlerine iyice sokulup, sesleri çıkabildiği kadar bağırırken, anneyi ve yavruları fazla üzmek istemedi. Yavaşça geriye sürünürken, üzerinde olduğu dal çatırdayıverdi. Ne olduğunu anlamadan dal ile birlikte buz gibi nehre düştü. Şaşkınlıktan ne yapacağını bilemedi, çırpındı, kenara doğru yüzdü, sırılsıklam haline rağmen gülüyordu, çayıra attı kendini. Kuşlar haline gülüyor mu idi yoksa teşekkür mü ediyordu, anlamadı, sadece kahkahalarla cevap verdi.

Uzun süre o şekilde kaldı, havanın sıcaklığı ile üzerindekiler kurumaya başlamıştı bile. Telefonu çalıyordu, kalktı, çantadan çıkardı, arayan eşi idi.

-Nasılsın, merak ettim, daha önce aradım, cevap vermedin.

Üstüne başına baktı, yuvaya çevirdi bakışlarını.

-İyiyim, sana anlatacağım sevimli bir hikayem var.
-Dinlerim, alacak mısın, neredesin?
-Uzaktayım, alırım.

Telefonu kapattı, yuvanın fotoğrafını çekti. Çantasını topladı, ıslaklığına aldırmadan arabaya yürüdü.

Şehre dönerken, suya düşmesi aklına geliyor, haline bakıp gülüyordu. Öbür taraftan anne yokluğunu bilen birisi olarak, yavru serçeyi annesine kavuşturmanın hazzını yaşıyordu.

Yazıyı Paylaş:

Cemil KÖKSAL

Yazar

Dergibi editörü.

İbrahim | 24 Güzel söz; kökü yerde, dalları gökte olan güzel bir ağaca benzer.

Öykü Mahzeni

  • All Posts
  • Öykü Mahzeni
Boşluğa Karşı

5 Ekim 2023/

Felç olunca çekildiği Koşuyolu’ndaki evinde curcuna usulünde segâh şarkısını bestelerken Sadettin Kaynak, bir gece düşünde Karacaoğlan’ı gördü. “Üstad” dedi, ‘incecikten…

Üryan Söylenişler

  • All Posts
  • Üryan Söylenişler
İki. Ağyar Gider Yâr Kalır

3 Mayıs 2021/

“Aldı benüm gönlümi n’oldugum bilimezem Yavı kıldum ben beni isteyüp bulımazam” Yunus Emre Bahar yitikçiler çarşısıdır. Baharda öten her bülbül,…

Röportaj

  • All Posts
  • Röportaj

Kusurlu Yazılar

  • All Posts
  • Kusurlu Yazılar
Hasan Yılmaz

18 Ekim 2017/

Dün şair Hasan Yılmaz‘la beraberdim. Uzun süredir görüşme planları yapıyorduk ve bir türlü bir araya gelemiyorduk. En sonunda “artık emekli…

Edit Template