Edebiyat Ortamı’nın 69. sayısıyla (Temmuz – Ağustos) merhaba.
Yaz’ın bereketli yağmurlarının içinden geçtiğimiz günlerde hazırladık dergimizi. Denemeleriyle Edebiyat Ortamı’nı zenginleştiren Mustafa Karadavut’un, bizi yeni soruların, cevapların ve duyarlılıkların içine atan yazısıyla açış yapıyoruz.
Müzikolog, bestekâr ve icracı, Mevlevî Musikisi alanında uzman, Klasik Türk Musikisinin tarihine ve son ikiyüzyılda yaşadığı olumsuz değişime ilişkin sözü olan Dr. Timuçin Çevikoğlu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilgiyle okuyacaksınız. “Bir toplumu merak ediyorsanız, müziğine bakın” diyor kadîm Bilge. Çevikoğlu ile sadece “öz musikimiz”e ve kültürel seçkinlerimizin bu müziğe ilişkin algılarına değil, genel olarak Türkiye’nin müzikal ortamına da bakmağa çalıştık. Bu manzara üzerinden bir toplumsal kültürel okumaya giriştik. Müzik hafızamızı, klasik müziğimizin düşünsel zeminini, tarih içindeki doğal değişim seyrini ve modern zamanlarda düçar olduğu felaketi en doğru okuyan Ahmed Hamdi Tanpınar’ı da andık. Söyleşiyi Didem Özüyılmaz gerçekleştirdi.
Bu kapsamlı ve ilginç tartışmalara kapı aralayan söyleşiye eşlik etmesi bakımından yine bu alanı en iyi bilenlerden Asaf Hâlet Çelebi’nin Todi Musikisi başlıklı eski bir yazısını hatırlatıyoruz. Edebiyat Ortamı’nda zaman zaman böylesi hatırlatmalarla karşılaşacaksınız.
Bu sayıda:
Erdal Çakır, Davut Güner, Mustafa Işık ve Tarık Özcan şiirsel yolculuğuna devam ediyor.
Derginin Türkiye dışından üç şair konuğu var: Çağdaş Amerikan şiirinin özellikle metafiziksel temalara ilgi duyan ilginç bir şairi, Robert Bly, Filistin şiirinin klasikleşmiş adı Fedva Tukan ve İran şiirinin tartışmasız en nitelikli ve özgün ismi Sohrap Sepehri. İlkini Cüneyt Fâtih Yaylacı, ikincisini Hala Alloush, üçüncüsünü ise Mehrangiz Ghodraty-Arafat Deniz çevirdi. Yanısıra, BBC Arapça Servisi’nce 1979’da, Hicret’in 1400. Yıldönümünde düzenlenen Uluslararası Naat Yarışması’nda birincilik ödülü kazanan Senegal’li Şair Abdurrahman Ba’nın, ödüllü şiirine yer veriyoruz. Bundan böyle, Edebiyat Ortamı, dünya şiirinden örnekleri yayımlamayı sürdürecek.
Öykülerden yana hayli şanslı bir sayı:
Yunus Nadir Eraslan, Ömer Vural, Fatma Atıcı, Mikail Türker Bal, Ekşi Meral, Kadriye Bayraktar, Sevda Deniz Karaömer, Emine Göl ve Oğuzhan Öztürk… Ayrıca, kardeş/dost ülke Azerbaycan’dan Habil Yaşar, “Bir Fincan Kofe” diyor kendi dilsel iklimince…
Modern Türk Şiiri’nin lirik niteliğiyle öne çıkan en özgün şairlerinden Mustafa Aydoğan’a ilişkin iki yazıya yer veriyoruz: İlki, Şair’in ünlü Kurdela şiiriyle ilgili. Ahmet Hakan Karataş yazdı. Diğeri ise, Yavuz Balı’nın ilginç bir araştırması: Mustafa Aydoğan Şiirinde Mekân ve Coğrafya.
Şâkir Kurtulmuş güncesini sürdürüyor.
Fahri Tuna, Portre bölümünde, Müştehir Karakaya’yı anlatıyor.
Ali Asker Barut, “Sabahın Kapısında Yüzünde Muhammed’in Güneşi Ali” diyor.
Dr. Şakir Diclehan Edebiyat ve Toplum’da, ‘İslami bir edebiyattan yoksunluğumuz’u
tartışıyor.
Ayşe Karagöz, Dergimize Gelen Şiirler’e ilişkin düşüncelerini yazdı.
Yunus Nadir Eraslan, Türk İllerinde Çocukluk Günleri’ne ilişkin yazdı.
Bu satırları yazarken, Üstad Nuri Pakdil’in bir kaza geçirdiğini ve ameliyat olduğunu öğrendik. Geçmiş olsun der, şifalar dileriz.
Edebiyat Ortamı, “rahmetinden önce bulutları müjdeci olarak gönderen”in sonsuz ve mutlak varlığını soluyan her gönlün sözlerini merak ve heyecanla bekliyor.
Sıcak yazı capcanlı ve sımsıcak bir sayı ile selamlıyor.
Ülkemiz ve insanlık için her daim adalet, merhamet ve esenlikle…