Güze girerken…
Edebiyat Ortamı’nın 70. sayısıyla birlikteyiz.
İki söyleşimiz var. İlki, Mustafa Kutlu ustayla Ezgi Öztürk’ün yaptığı, özel olarak Zafer Yahut Hiç’i konu alıyor. İkincisini, Ali Asker Barut, Ârif Ay’la gerçekleştirdi.
Bu sayının şairleri, Erdal Çakır, Faruk Uysal, Mustafa Ruhi Şirin, Ali Sali, Mustafa Yıldırım, Davut Güner, Nazım Payam, Tarık Özcan.
Yine dünya şiirinden konuklar ağırlıyoruz:
Cüneyt Fâtih Yaylacı’nın Çağdaş Amerikan şairlerinden Robert Bly çevirileri sürüyor.
Modern Fars şiirinin seçkin ve özgün iki adı bu sayının konuklarından: Sohrap
Sepehri ve Füruğ Ferruhzâd. Mehrangiz Ghodraty ile Arafat Deniz çevirisinden.
Bu sayıda ayrıca, tarihdaş ve akraba bir iklimden, modern Mısır şiirinden
El-Bârûdî’nin 93 (1877-1878) Rus Harbinde arkadaşı allâme Hüseyin el-Mersefiyyi’ye yazdığı “Serî” bahrindeki ilginç bir şiirine yer veriyoruz. Sinan İlhan dilimize aktardı. Bârûdî’nin Türkçede yeterince bilinmemesi üzüntü verici.
Yine Türk dilinde pek bilinmeyen, Babür Dönemi şairlerinden Bîdil mahlaslı,
Ebülme’ânî Mirza Abdülkadir’den bilgece bir şiiri, Sinan İlhan’ın çevirisinden okuyacaksınız.
Öykü dağarı yine oldukça zengin:
Ekşi Meral, Ömer Vural, Ayşe Yazıcı Yavuz, Ahmet Hakan Karataş, Birgül Temur, Oğuzhan Öztürk, Didem Özüyılmaz, Abdullah Enis Savaş ile Mümine Kızılırmak…
Dr. Timuçin Çevikoğlu, müziğimizin modern dönemde yaşadığı zihniyet sorununu, münhasıran “dinî musiki” alanındaki şiir-musiki bağlamında tartışıyor.
Bu sayının yakın tarihten konuğu, Ahmed Hamdi Tanpınar. Hatırlatma bölümünde, yazarın, musiki tarihimizin doruğu Hammamizâde İsmâil Dede Efendi’ye ilişkin İstanbul Mecmuası’nın 1954 yılı Mart sayısında yayımlanan bir yazısını alıntıladık.
Mustafa Aydoğan şiirine ilişkin iki yazı okuyacaksınız. Fatma Atıcı, Kurdela’ya dair yazdı.
Yavuz Balı, Şair’in, Alaeddin Özdenören’le ilgili çabalarını değerlendirdi.
Şâkir Kurtulmuş, güncesini sürdürüyor.
Abdurrahman Adıyan, Terzinin Öz/günlüğü’ne devam ediyor.
Ayşe Karagöz, sizlerden gelen şiirleri değerlendiriyor.
Ahmet Fidan, yakın tarih hafızamıza dair hatırlatmalarda bulunuyor. İlk olarak, Namık Kemal’in Renan Müdafânâmesi’ni yazdı.
Yunus Nadir Eraslan, Ali K. Metin’in Kaza ve Kaderi’ni, Mustafa Nurullah Celep ise, Sevgi Ataş’ın Emiko romanını yazdı.
Geçen sayımızda dergiyle birlikte okura sunduğumuz, Reşit Güngör Kalkan’ın kıymetli çalışması, “Umudu İmkânla Buluşturan Şâir: İsmet Özel”in matbaa aşamasında talihsiz bir kaza yaşadı. Matbaadan doğrudan dağıtıma giden bu değerli kitabın yaşadığı talihsizlik bizi derinden üzdü. Derginin editöryal kadrosuyla ilgisi olmayan bu hatadan dolayı, soruna yol açanlar adına Kalkan’dan özür diliyoruz. Kitap toplatılıyor ve yeniden yayımlanacak, okura bir şekilde yeniden ulaştırılacak.
Bu sayıda, Prof. Dr. İsmail Aydoğan’ın, Nurettin Topçu kitabını okuyucularımızla paylaşıyoruz. Modern dönem düşünme tarihimizin en özgün adı olan Topçu üstada ilişkin son derece yararlı bir çalışma…
Edebiyat Ortamı ailesinin deneme alanındaki en özgün adı, Mustafa Karadavut, derginin hazırlık aşamasında kayınpederini ahirete uğurladı, yazısı elimize ulaşamadı. Yazara başsağlığı diliyoruz.
Güze girdik. Arkası kış. Ne ki, her kışın sonu bahar, her gecenin ardı sabahtır. O sabahın müjdeleri görünüyor.
Ankara’nın sonbaharı güzeldir. Edebiyat Ortamı, Ankaralı bir dergi. Ama manevî ve kültürel merkezin İstanbul olduğunu biliyor. Bütün mazlumların Türkiye’ye baktığını… Türkçenin yeniden dünya dili hâline geleceğini… Daha merhametli ve âdil bir dünya dileğiyle…
Editör