“İnsanları yüzlerinden tanıdım” diyor Mehmet Aycı. Daha genç bir şairken kırkına merdiven dayadığında portre yazmak için söz vermiş kendi kendine. Ne güzel bir söz, ne güzel bir karar. İnsanın geleceğe yönelik hayallerinin, planlarının olması, güzelliklere niyet etmesi ne güzel… Önce bu güzel satırları dünyabizim.com sitesinde okuduk, sonra 2015’in bir kış günü çıkageldi “İki Yüz” kitap haliyle. Alışılmış portre kalıbının dışında bir üslup ve formda ele alınmış kişiler. Daha doğrusu bir kalıp, şekil endişesi taşımadan, kişi hakkında gerekli gereksiz malumatı boca etmeden şiir tadında, deneme rahatlığında yazılmış portreler. Kişinin yüzü yol gösterici olmuş yazara. Yüz dediysem bir yüz yorumundan-İlm-i Simâ’dan- bahsetmiyorum. İnsanın tüm şahsiyeti yüzüne yansır, önce yüzde belirir yaşanan haller. Zira yüzde bir çift göz vardır; bakış vardır yani. Yüz, insanın aynasıdır, farklı bir bakışla insanın perdesidir yüz. Aycı, bu metinlerde bu perdeyi aralıyor biraz da. Samimi bir nazarla, güzellikleri aralamak için açıyor dostlarının yüz perdesini. Kimiyle oturmuş bir çay içmiştir, kimiyle saatlerce belki günlerce konuşmuş dertleşmiştir. Saatin, ayın, günün ne önemi var; yeter ki bir an olsun, kalbe sızan bir parıltı belirsin, yeter ki kalbe ilham versin yüz.
‘İki Yüz’de toplam 247 portreye yer verilirken, ‘Böyle Biliriz’ de 60 portre yer alıyor. ‘Böyle Biliriz’, ‘İki Yüz’ ün devamı aslında. Yazar portreyi bitirmeye yakın kişi hakkında bilinmesi gereken hususiyetleri sıraladıktan sonra yine kişinin yüzüne dönerek kimine naif bir espri, kimine hüzünlü bir imge, kimine hatırlı bir sözle kendince ama ipince bir betimlemeyle ve yürekten bir cümleyle: “Böyle biliriz” diyerek güzel bir temenniyle tamamlıyor portreyi.
Aycı kimlerden bahsediyor, dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kimler yok ki… Müezzininden işçisine, okurundan yazarına, Siyasetçisinden bürokratına… Kim olacak, biz varız biz…
Kitapların künyesi:
İki Yüz
Mehmet Aycı
Cümle Yayınları
2015
376 sayfa
Böyle Biliriz
Mehmet Aycı
Cümle Yayınları
2016
159 sayfa