Heceöykü sonbaharı yine dopdolu öykülerle selamlıyor.
Rasim Özdenören, bu sayının Önyazı’sında istiareden yola çıkarak metaforik düşününün temellerine tarihsel bir yolculuk yapıyor. Düşünce dünyamızı zenginleştiren istiare örneklerine yer vererek bu anlayışı reddeden akıldan çıkan düşüncenin kuraklığını ortaya koyuyor.
Fotoğraf Öykü’de Selçuk Azmanoğlu’nun bir fotoğrafı var.
Öykü başlıklı ilk bölüm, bu sayıda da Cahit Zarifoğlu’nun bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmamış ilk öykü denemelerinden “Kişinin İçi” adlı öyküsüyle açılıyor. Sonra sırasıyla Necati Mert, Mehmet Kahraman, Emin Gürdamur, Müzeyyen Çelik, Safiye Gölbaşı, Zeynep Sati Yalçın, Yunus Nadir Eraslan, Hatice Bildirici, Hâle Sert ve Sema Bayar’ın seçkin öyküleriyle devam ediyor.
Öykü Üzerine bölümünde Sercan Ceylan öykü ve romanda ayrıntı konusunu irdelerken, Mehmet Doruk Kandemir, Haldun Taner’in Ayışığında Çalışkur adlı eserinden yola çıkarak öyküde deneysellik konusuna değiniyor.
Ayın Söyleşisi’nde yazarımız Ali Necip Erdoğan son öykü kitabı Başlangıçların Sonsuz Mutluluğu üzerine konuşmasıyla öykücü Aykut Ertuğrul’u ağırlıyor.
Bu sayımızın dosya konusu bir önceki sayımızın devamı niteliğinde: Öyküde İlk Kitaplar 2
Dosyada yıl içerisinde ilk öykü kitapları yayımlanan dört öykücünün (Selma Aksoy Türköz, Soner Oğuz, Özlem Metin, Aynur Dilber) birer öyküsüne, kendileriyle öyküleri üzerine yapılmış birer söyleşiye ve kitaplarıyla ilgili değerlendirme yazılarına yer veriliyor. Dosyaya söyleşi ve değerlendirme yazılarıyla katkı sağlayan yazarlarımız: Sema Bayar, Emin Gürdamur, Zeynep Arpacı, Hâle Sert, Dürdane İsra Çınar.
Anıt Öyküler başlığı altında yaptığı öykü incelemeleriyle öyküye yeni ve farklı bir bakış açısı getirerek algımıza yeni boyutlar ekleyen Handan Acar Yıldız’ın bu ayki öykücüsü Guy de Maupassant ve anıt öyküsü “Yağ Tulumu.”
Mehmet Aycı Yaşadığım Gibi bölümünde Gözler Sürmeli Meryem başlıklı yazısıyla gönüllere dokunuyor ve öykünün böyle de yazılabileceğini gösteriyor.
Toplantı, yazarımız Nagihan Şahin’in ilk öykü kitabı Dokuzdolambaç üzerine gerçekleştirildi. Rüveyda Durmaz Kılıç’ın yönettiği toplantıda yazarlarımız Emin Gürdamur, Sema Bayar, Ali Necip Erdoğan, Yunus Nadir Eraslan, Banu Altınova, Tuba Dere, Fatma Aydar farklı bakış açıları ve değerlendirmeleriyle Dokuzdolambaç’ı konuştular.
Başka Dünyaların Öyküleri’nde, Çağdaş İran Öykücülerinden Müjde Ülfet’in Duvar adlı öyküsünü Umut Başar’ın Türkçesinden okuyacaksınız.
İkinci Öykü bölümünün konukları: Mehmet Aycı, Hüseyin Akın, Musa Effendi, Ali Necip Erdoğan, Segah Gümüş, Gülay Ünsal Bulduk, Cahid Efgan Akgül , Murat Mahya Gürses, Abdulbaki İşcan.
Hece Öyküde İlkler bölümümüzün öykücüleri: Fatma Sürer, Gamze Zeyneb Kaya, Korkut Kabapalamut, Ömer Vural.
Kitaplık bölümümüzde Banu Altınova A. Cüneyt Issı ve Tuncay Bolat editörlüğünde Hece Yayınlarından çıkan Hikâye Kuran Nesneler, Mehmet Doruk Kandemir Mustafa Kutlunun son eseri Sevincini Bulmak, Yunus Nadir Eraslan ise Yıldırım Türk’ün ikinci eseri Kapıdaki Yüzler adlı kitaplarını tanıttılar.
Yeni bir Heceöykü sayısında buluşmak üzere, iyi okumalar…