Fuzûlî Kantatası, 17 Ekim 2008 Cuma, Turgutlu

“Şeb-i hicran yanar cânım döker kan çeşm-i giryânım
Uyadır halkı efgânım gara bahtım uyanmaz mı”

Bu bir gazel değil bir ateş, bin ateş yüreğinize salvo halinde koşup duran atlarla. Başka bir deyişle gazel ateşinde Fuzûlî’nin rind-i şeydâ olup Şövket Elekberova’nın âh ile felekleri yaktığıdır. Ne müthiş bir icra. Elekberova’nın seslendirdiği Fuzuli Kantatası’nı dinlemek için insanda sağlam yürek gerekiyor. Sanatçı gazeli haykırmaya başladığında haykırış içinizde aşkla uluyarak devam ediyor. Bazen verdiği acı katlanılmaz oluyor. Çünkü Elekberova’nın dehşet bir yorumu var. Bu yorumla Fuzûlî’nin kalemi birleşince şahane bir eser çıkmış ortaya. Dinliyorum, dinledikçe kalbimi yoruyor ama yine de bıkmadan usanmadan dinliyorum işte, usanmadığım diğer şeyler gibi… Bazen insanın kolu kanadı kırılıyor. Bazen de eserin yazılış niyetini düşününce bir özlem kabarıyor gönülden.
Ah efendim!
Müthiş bir ses, müthiş bir yorum. Fuzuli’nin çektiği acı, efendimize olan sevgisi iliklere kadar hissediliyor.
Dinlesinler, ölüp ölüp dirilmek arzusunda olanlar…

İfşa’dan Mustafa Özçelik’e, 5 Mart 2008 Çarşamba, Turgutlu

“Bir gülü avuçlarınıza bırakıyorum” İfşa’dan.

Bugün ağır misafirim var. Kütahya’dan Mustafa Özçelik abi geldi. İki yıl önce de Eski Bayram Yeri Çınarlı Kahve civarındaki evime bir İzmir dönüşü eşiyle uğrayıp birer acı kahvemizi içmişlerdi. Şiirden, edebiyattan, dergilerden konuştuk. Mustafa abi, Eylül Irmakları, Nasreddin Hoca, Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşı, Dünyanın Bütün Çiçekleri ve Ben Öğretmenim Çocuklar adlı kitaplarını imzaladı. Şad oldu gönül. Sevindim. Onun da gönlü daim şad olsun.
Mustafa abinin adını Mavera’daki şiirlerinden hatırlıyorum. Kitaplığıma bakıyorum. İfşa adlı ilk şiir kitabını 1985 yılında Kayseri’de almışım. Sonra Güle Yağmura ve Bahara Selâm, Serenat, Dünyanın Tenhasında adlı kitapları nasibime düşmüş.
Düş Çınarı dergisinin Mustafa Özçelik özel sayısını Şair Adem Turan vermişti. Mustafa abiye dair derli toplu bir kaynak. Şöyle bir daha göz attım yazılara.
Mustafa abiyle birlikte Turgutlu’nun girişindeki Palmiye Restaurant’a gittik. Çünkü Turgutlu Eğitim-Bir-Sen Şubesi başkanı Mehmet Uçak, D. Mehmet Doğan abiyi İzmir’den buraya getirecek. Karşıladık ve panele kadar burada ağırladık. Yemek, çay, sohbet ve sonrası Turgutlu Belediyesi Konferans Salonu…
Turgutlu Eğitim-Bir-Sen Şubesi tarafından TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Hikayeci Edebiyat Öğretmeni Kamil Yeşil ve Yazar-Şair Mustafa Özçelik’in konuşmacı olarak katıldığı “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma” paneli gerçekleştirildi.
Kısa bir imza saatinden sonra misafirlerimizi yollarına uğurladık.

%d blogcu bunu beğendi: