İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte kağıt tüketiminin azalacağı varsayılıyordu. Aksine internet büyüdükçe kağıt sektörü de büyüdü. Öyle ki, dünyaca ünlü bilgisayar devi IBM bile kağıt sektöründedir artık.

Kağıt tüketiminin internete paralel olarak artmasının nedenlerinden biri olarak, webde dolaşan bilgi yoğunluğu gösterilebilir. Önceleri askeri uygulamalar için kullanılan internetin halka açılmasıyla birlikte herkes ürettiği bilgiyi başkalarıyla paylaşmaya, yayınlamaya başladı.

Herkesin yayıncı konumuna geldiği internette bu nedenle bir bilgi yoğunluğu oluştu. Kimileri buna “bilgi zehirlenmesi” diyor. E-posta grupları, web sayfaları, sohbet odaları gibi yollarla hergün doğrulanmamış pek çok bilgi alıyoruz. İster istemez de doğruluğundan emin olmadığımız bir çok veriyi kafamıza yatarsa doğru olarak kabul ediyoruz.

“Haberi kaynağından doğrulatma” gibi bir temel gazetecilik kuralı internette pek de geçerli değil. Çoğu zaman aldığımız bilginin kaynağına ulaşmak mümkün olmazken, genellikle de ulaştığımız “kaynak”tan alacağımız bilgiye güvenemeyiz. Sahte bir e-posta adresi veya “nick” (takma ad) arkasına gizlenmiş kişilerin gerçek bir “kişi” olduğu şüphelidir çünkü.

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, kağıt tüketiminin de arttığını söylemiştik. Birinci neden olarak da bilgi yoğunluğunu göstermiştik. Peki bilgi yoğunluğu kağıt tüketimini nasıl körükler? Bu sorunun cevabı pek de zor değildir.

İnternet kullanıcılarının en çok yaptıkları şey, karşılaştıkları önemli bilgilerin çıktılarını almaktır. İnterneti her ne kadar yoğun ve etkin bir şekilde kullanıyorsak da, kağıttan okuma alışkanlığımız devam ediyor. Elle tutulur bir kaynağa ihtiyaç duyuyoruz belki de. Ekrandan okuma alışkanlığı ise pek çok kişinin sahip olamadığı bir özellik.

İnternette karşılaştığımız bilgilerin bir kısmını da elektronik ortamda arşivliyoruz. Fakat elektronik ortamda arşivleme, sistemli bir arşivleme yapılmadığı takdirde, pek de güvenli değildir. Herhangi bir virüs saldırısı karşısında, yıllarca emek harcağımız verileri kaybetmemiz an meselesidir.

Çıktı alınarak arşivlemenin, kağıdın tercih edilmesinin bir nedeni de, elektronik ortamda veri kaybı tehlikesidir. Bu da, internetin büyümesine paralel olarak, kağıt tüketiminin de artmasını getirmektedir.

Sonuç olarak; kağıtsız hayata geçiş kısa vadede mümkün gözükmüyor.