HeceÖykü, 2017’nin bu son sayısıyla okuyucularını usta yazar Rasim Özdenören’in: “Ben yazmasam kim yazardı?” başlıklı Önyazı’sıyla selamlıyor.

Öykü başlıklı ilk bölüm, Handan Acar Yıldız’ın öyküsüyle başlayıp Safiye Gölbaşı, Emin Gürdamur, Esra Demirci, Mehmet Kahraman, Fikri Özçelikçi, Yıldırım Türk, Sema Bayar, Soner Oğuz, Meral Afacan Bayrak, H. Neşe Koçak’ın birbirinden güzel öyküleriyle devam ediyor.

Fotoğraf Öykü’de: Ahmet İhsan Cihan’ın bir fotoğrafı var.

Başka Dünyaların Öyküleri bölümünün bu sayıdaki konukları; Tataristan’dan Emirhan Yeniki, Azerbaycan’dan Eyvaz Zeynalov ve İran’dan Sadık Hidayet. Yeniki’nin “Röportaj” adlı öyküsünü Fatih Ekici, Zeynalov’un “Buluşma” öyküsünü ise Ömer Küçükmehmetoğlu Türkiye Türkçesine aktardı. Sadık Hidayet’in “Üç Damla Kan” öyküsünün çevirmeni ise Arif Aytekin.

Yavuz Demir’in eleştiricik notuyla gönderdiği Tanpınar Hakkında Tuhaf Olmayan Yazılar başlıklı eleştiri yazısıyla açılan Bakış’ta sırasıyla, Safiye Gölbaşı’nın Mehmet Narlı’nın Öykü Burcu, Mehmet Kahraman’ın, Hasan Harmancı’nın Uyanmak Üzere Olan Bir Adam, Rüveyda Durmaz’ın Fahri Celal’in Kedinin Kerameti, Ali Necip Erdoğan’ın Emin Gürdamur’un Atları Uçuruma Sürmek adlı kitapları üzerine inceleme ve değerlendirme yazıları ile Mehmet Doruk Kandemir’in “Tanpınar’ın Hikâyelerinde Çocukluk” başlıklı yazısı var.

Film Öykü’de Hatice Bildirici bakışlarını bu kez Kanadalı yazar Alice Munro’nun öykülerinden İspanyol yönetmen Pedro Almodovar tarafından sinemaya uyarlanan Juliete filmine çeviriyor.

Benim Öyküm’de Mustafa Çiftci “Yazımın Yazısı” başlığıyla öyküye başlayış ve yazış serüvenini kendine özgü, abartısız ve samimi üslubuyla anlatıyor.

Günlük’te İshak Yetiş ve Azra Yetiş’in Türkçeleştirdikleri Virginia Woolf’un Günlüğü devam ediyor.

Handan Acar Yıldız Anıt Öyküler’de bu kez Julio Cortazar’ın öykülerine odaklanıyor ve Julio Cortazar’da gerçeğin klonlanması konusunu irdeliyor.

Kahramanıma Mektuplar’da Tuba Dere, titiz bir okumayla edebiyatımızda roman kahramanlarının izlerini sürmeye devam ediyor. Bu ayki kahramanımız Latife Tekin’in Unutma Bahçesi’nin Tebessüm’ü.

Yakın Plan’da iki yazı, iki söyleşi var. Öykücümüz Sema Bayar, Fotoğrafta Ayrı Duran adlı son öykü kitabı geçen ay yayımlanan Cihan Aktaş’ın söz konusu kitabından yola çıkarak hem öykü dünyasını yazdı –Vicdana Tutulan Ayna: Fotoğrafta Ayrı Duran- hem de Cihan Aktaş’la son kitabı üzerine “mülteci olmak, yerli olmak” üzerine nitelikli bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin bir yerinde, “Paylaşmak, kendimizi tanımak, gerçek üzerine düşünüp hakikate bir yol açma umudu için yazıyoruz.” diyor Cihan Ataş.

Gülhan Tuba Çelik, hem yazarlarımızdan Mesut Doğan’ın Meczupların Görevleri adlı öykü kitabı ve diğer öykülerini merkeze alarak değerlendirdi hem de öyküleri, gezi, yazıları, şiirleri, yazı serüveni ekseninde Mesut Doğan’la kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Merve Koçak Kurt’un bu sayıdaki İlk Kitap Söyleşisi’nin konuğu Atları Uçuruma Sürmek adlı ilk öykü kitabı geçtiğimiz günlerde Hece Yayınları’ndan çıkan yazarımız Emin Gürdamur.

Bu sayıda yer alan diğer öykücülerimiz: Zeynep Sati Yalçın, Dürdane Çınar, Yunus Nadir Eraslan, Sercan Ceylan, İbrahim Halil Çelik, Abdulbaki İşcan, Gülay Ünsal Bulduk.

Yazarlarımızdan Dürdane Çınar, Sercan Ceylan ve Gülay Ünsal Bulduk, öyküleriyle dergimizde ilk kez yer aldılar. Kendilerine hoş geldiniz diyoruz.

Yaşadığım Gibi dergimizde yeni bir başlık. Tanpınar’dan ödünç aldığımız bu başlık altında Mehmet Aycı yaşantıya yaslı öyküler anlatacak. Aycı’nın, yakınlarda yitirdiğimiz sahaf Etem Coşkun’un ölümünden yola çıkarak anlattığı, anılar, anıştırmalar ve çağrışımlarla örülü ilk öyküsünün başlığı: Burdan Bir Atlı Geçti.

Yeni Kitaplar bölümünün bu ayki yazarları Esra Demirci, Mehmet Doruk Kandemir, Zeynep Tuğba Öter ve Yunus Nadir Eraslan.

Yeni sayımızda buluşmak üzere iyi okumalar diliyoruz.

HECEÖYKÜ